Produkter

Vad är ett naturligt vax?
Ett naturligt vax är ett vegetabiliskt vax gjort av oljan från till exempel sojabönor eller raps. Även bivax är ett naturligt vax. Dessa vaxer är biologiskt nedbrytbara och har därmed en minimal belastning på miljön. Det vax som vi främst har valt att använda i våra ljus är sojavax.
Vad finns det för fördelar med naturliga ljus?
Det finns många fördelar med ljus av stearin och naturliga vaxer. Naturliga ljus är förnyelsebara och biologiskt nedbrytbara och har därmed en minimal belastning på miljön. Ljusen brinner med en ren och klar låga. Brinntiden är ofta längre samtidigt som dessa ljus sotar mindre än ljus av paraffin, som innehåller en restprodukt från oljeindustrin. Ytterligare en fördel med naturliga ljus är att eventuella fläckar från dessa vaxer försvinner vid tvätt i 60 grader.

Ljus av sojavax är miljövänliga då oljan är en förnyelsebar gröda. Andra fördelar med dessa ljus är att de brinner med en ren, klar låga och inte sotar. Brinntiden är dessutom längre än hos traditionella ljus.

Vad är det för dofter och färgämnen i naturliga ljus?
Eftersom doft- och färgämnen frigörs i luften när ljusen brinner är det viktigt att använda sig av naturlga ämnen så långt som möjligt. Naturliga ljus har vanligen doftämnen som tagits fram ur naturliga, växtbaserade doftoljer, parfymolojor samt eteriska oljor och örter. Ibland används syntetiska doftämnen för att det ska vara möjligt att ta fram en stor variation av dofter.

Våra färgade ljus är färgsatta med färg som är naturlig, miljövänlig och giftfri, i enlighet med kvalitetsmärkningen RAL.

Vad är skillnaden mellan eterisk olja och parfymolja?
En eterisk olja är utvunnen från pressade från växter och kan kategoriseras som en naturlig produkt. Doftoljor är oftast en blandning mellan naturliga eteriska oljor och syntetiska ämnen. För att kunna tillverka en variation av dofter som inte endast är kopplade till växtriket måste man tillsätta syntetiska tillsatser. Vi håller en kontinerlig dialog med våra leverantörer och väljer de doftoljor med så hög naturlighet som möjligt.
Är det bättre att använda eteriska oljor?
Både eteriska oljor och doftoljor kan vara irriterande och allergiframkallande. Vissa eteriska oljor kan vara toxiska om de tillsätts i för stora mängder och används direkt på huden. Vi använder så rena parfymoljor som  möjligt utifrån vad som finns tillgängligt på marknaden. Att tillverka ljus enbart med eteriska oljor minskar urvalet av dofter. Dessutom har eteriska oljor en förmåga att dunsta om de inte förvaras i förslutna kärl vilket påverkar ljusets livslängd.
Klassificering och märkning enligt CLP
Alla tillsatser i ljus är kemiska, vare sig de är helt naturliga eller syntetiska. Enligt lag ska alla kemiska produkter som marknadsförs vara klassificerade och märkta. Vi samarbetar med kunniga samarbetspartners som säkerställer att alla våra produkter har rätt underlag som följser svensk och Europeisk lagstiftning.
Vad betyder 100% stearin?
Stearin utvinns ur vegetabiliskt eller animaliskt fett. I Sverige är det mycket vanligt att stearinljus innehåller animaliskt vax som då har sitt ursprung från slakteriprodukter. Vi har valt att endast använda oss av vegetabiliskt fett i våra stearinljus.

Stearin är ett hårt material, det används därför ofta till höga ljus och blockljus. Hårdheten gör också att stearinljus är tåliga för högre temperaturer och de kroknar till exempel inte i ett soligt fönster.

Ofta kallas ljus som är helt eller delvis tillverkade av paraffin för stearinljus, vilket är felaktigt.
Vad är RSPO-certifierad palmolja?
Organisationen RSPO arbetar med certifiering av palmolja. Palmolja som är RSPO-certifierad är ansvarsfullt producerad och framtagen utan att regnskogen behöver stå tillbaka för nya palmoljeplantager. Bakom denna hållbarhetscertifiering står bland andra WWF. Läs mer om vikten av att stötta miljövänlig produktion under rubrik, hållbarhet.
Hur sköter jag om mina ljus av sojavax?

Se till att vaxet är helt flytande på toppen av ljuset och att värmen har nått kanterna innan du släcker ljuset. Bränner du för kort stund riskerar du att bränna en tunnel ner i ljuset.

Var noga med att klippa ner veken till ca 0,5 cm efter varje eldning. Detta för att undvika att veken sotar, att lågan blir för hög och att ljuset därmed brinner onödigt fort. Skulle veken bli för hög eller sota mycket, släck ljuset och låt det svalna, trimma sedan veken och tänd igen.

Förvara ditt ljus torrt och i rumstemperatur och låt det aldrig stå i direkt solljus. Sojavaxljus tycker varken om värme över 25 grader eller kyla under 0 grader då det kan påverka vaxet.

Spiller du ut sojavax kan du enkelt ta bort det från ytan med varmt vatten och tvål eller såpa. När du eldat upp ditt ljus kan du enkelt tvätta ur glaset och återanvända det. Ett tips är att ställa använda ljus upp och ner på en tidning på mycket låg värme i ugnen i ett par minuter, då rinner allt vax ut på tidningen och det är enklare att rengöra glaset.

Varför är det inte bra med paraffin i ljus?
När ett paraffinljus tänds sätts en oljeförbränning igång, på samma sätt som när en bilmotor startar. Vid förbränningen bildas koldioxid, vilket i sin tur påverkar vårt klimat. Dessutom sotar paraffinljus ned, vilket kan märkas på bland annat möbler, väggar och fönster. Vi har valt att inte använda något paraffin alls i våra ljus, eftersom vi anser att det är på tok för dåligt för miljön.
Vad är sojavax?
Sojavax är ett vax gjort av oljan från sojabönor.
Finns det ekologiska ljus av sojavax?
Sojavax är ett miljövänligt vax, som är gjort av oljan från sojabönor, vilket i sin tur är en förnyelsebar och nedbrytbar gröda. Men även om råvaran består av ekologiska sojabönor eller en ekologisk sojabönsolja kan ändå inte sojavaxet eller det färdiga sojavaxljuset sägas vara ekologiskt. Detta beror på den kemiska process som den flytande oljan genomgår för att ombildas till ett hårt vax. Denna process som gör att slutprodukten inte längre kan kallas för ekologisk. Samma sak gäller även andra vax som är gjorda av flytande vegetabilisk olja.
Vad är ljus med träveke?
Ljus med en veke gjord av trä istället för bomull brinner med en större låga. Dessutom sprakar denna veke som en liten öppen eld, vilket ger ljuset en härlig, extra dimension.
Hur kan man köpa doftljus på nätet?
Visst går det att hitta ett doftljus som blir en lika stor favorit som till exempel en parfym! För att göra det enklare för dig att hitta fram till en doft som du verkligen tycker om, har vi delat in våra doftljus i sex olika kategorier; Citrus, Fruktigt, Blommigt, Kryddigt, Harmoni och Friskt och fräscht. Har du väl hittat din favoritkategori är det stor chans att du även tycker om de andra dofterna i samma kategori.

Om du inte tycker om doften på det ljus som du köpt, ta kontakt med oss så hjälper vi dig att hitta fram till ett nytt alternativ!
Varför är det så olika pris på ljus?
Många ljus är tillverkade av paraffin. Paraffin är en fossil oljeprodukt, en billig råvara gjord av en restprodukt från oljeindustrin. Ljus som är tillverkade av naturliga råvaror – så som stearin och naturliga vaxer – brukar ha ett högre pris, men då är kvaliteten också bättre. Naturliga ljus brinner med en ren, klar låga och sotar inte. Dessutom har dessa ljus vanligtvis en längre brinntid. Både stearin och naturliga vaxer är förnyelsebara råvaror som är biologiskt nedbrytbara och som har en minimal belastning på miljön (under förutsättning att den palmvaxolja som används är RSPO-certifierad). Våra ljus är dessutom handgjorda och i en återvinningsbar behållare.